Finnbygdspredikanten – ny bok från Veidarvon!

Veidarvon kan stolt annonsera att vi nu återutger Kaj Branzells biografiska roman om prästen Emanuel Branzell (1805-1888). Boken gavs ut 2016 men har sedan dess utökats med drygt 50 sidor biografisk och genealogisk information som ytterligare fördjupar detta spännande livsöde. Med Kajs finstämda skildring beskrivs det dåtida samhället i Värmland med Emanuel Branzell och hans familj som huvudpersoner, ömsom i Karlstad och ömsom i finnskogarna i norra Värmland. Och var verkligen Emanuel Branzell förebilden för Gösta Berling?

Från Kajs egen beskrivning:

Var Emanuel Branzell, den värmländska finnbygdens förste predikant, förebilden till Gösta Berling i Selma Lagerlöfs saga? Eller en suput, en underlig vandrare och en galen präst som så många påstått? Eller Gustaf Frödings modell till prästen Bodenius i dikt- och kåserisamlingen ”Räggler & Paschaser”? Branzell har dissekerats och vänts ut- och in av en salig blandning ”lärde män”. Men säkert är att han räddade livet på många skogsfinnar under de svåra missväxtåren i början av 1830-talet, grundade Södra och Norra Finnskogas kyrkor samt var omtyckte ”farbror Malle” till Gustaf Fröding och hans syskon.

Boken kommer att visas upp i Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg samt på Värmländsk bokfestival. Vi återkommer här med ytterligare evenemang.

Boken finns att köpa hos BOD (bod.se), Bokus och återförsäljare. Rekommenderat utpris är 249 kr.

För övriga frågor och kontakt, maila gärna på veidarvon@telia.com eller ring på 076-805 95 27 (Anna Ø. Forsberg).

Läs mera på Veidarvons hemsida: https://veidarvon.com/finnbygdspredikanten-en-sannsaga-om-prasten-emanuel-branzells-dramatiska-liv-i-1800-talets-varmland/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s